» » » » Opinii din spatiul rusesc despre nepamanteni



Andrei Kisliakov este un jurnalist de stiinta rus, specializat, între altele, in domeniul industriei militare. În urma cu câtva timp el a scris pentru agentia de presa RIA Novosti un articol intitulat „Nepamântenii sunt deja aici!”. Articolul din care spicuim câteva idei în cele ce urmeaza, începe cu afirmatiile surprinzatoare „lumile extraterestre pot exista la o distanta de miliarde de ani lumina, dar si pe fundul cestii dumneavoastra de cafea”. Autorul continua subliniind ca cercetarea recenta chimica si biologica sugereaza ca viata extraterestra poate exista peste tot în jurul nostru si chiar în interiorul organismelor umane. Desigur, în acest caz el vorbeste de microorganisme, nu de inteligenta sau de civilizatii.

 Biologii au aflat, cu mult timp în urma, ca o seama de vietati de dimensiuni microscopice, inclusiv bacterii, pot supravietui într-un mediu considerat înainte mortal. Cercetatorii de la Universitatea din Arizona sugereaza ca microorganisme extraterestre, care au calatorit în interiorul unor asteroizi, au fost capabile sa reziste la înghetul apropiat de zero absolut din spatiul cosmic, precum si la temperatura mistuitoare din timpul intrarii în atmosfera, pentru a se aseza si a se înmulti apoi pe suprafata terestra. Mai mult decât atât, se pare ca astfel de microorganisme sosesc tot timpul, chiar si la ora actuala.

 Biochimistii spun ca diverse forme de viata extraterestra puteau sa apara pe Pamânt, ca urmare a mai multor procese evolutive, si ca ele locuiesc înca, fie printre noi, fie chiar în interiorul organismelor umane, fara a putea fi vazute cu ochiul liber. Oamenii de stiinta au început sa puna la îndoiala acea teorie evolutionista care porneste doar de la conditiile pentru aparitia vietii care au existat la începuturi pe planeta noastra. Noile date privind rezistenta microorganismelor în spatiu pot revolutiona întelegerea noastra privind originea vietii.

 Conceptul de viata extraterestra si teoria ca viata pe Pamânt si-ar putea avea originea în spatiul cosmic ar primi un sprijin suplimentar în cazul în care oamenii de stiinta ar reusi sa demonstreze ca viata terestra a trecut prin mai multe cicluri evolutive. În acest caz, ar fi oportun sa ne interesam unde se ascund diversele forme de viata extraterestra si de ce acestea nu au fost reperate pâna în prezent.

Totul vine din spatiu

 Oamenii de stiinta considera ca, din cauza proceselor lor biochimice neobisnuite, microorganismele nepamântene pot prospera în lacuri acide sau în preajma fisurilor vulcanice de pe fundul marii. Ele nu au fost descoperite înca din cauza ca metodele biochimice actuale sunt gândite sa detecteze doar formele de viata cunoscute. Se pare ca anumite microorganisme nepamântene, de zece ori mai mici decât bacteriile terestre, pot fi responsabile pentru diverse boli umane care înca nu sunt tratate. De exemplu, acestea ar putea provoca pietre la rinichi. Oamenii de stiinta trebuie sa gaseasca noi modalitati de a detecta aceste forme de viata.

 Chimisti italieni de la Universitatea din Torino au ajuns la o concluzie senzationala si anume ca numerosi aminoacizi au fost, probabil, adusi pe Pamânt din spatiu, devenind apoi importante caramizi componente ale tuturor organismelor vii. Calcule de chimie cuantica au sugerat ca aminoacizii, care proveneau din interiorul norilor de gaz si praf din adâncul spatiului, puteau ajunge pe Pamânt, lipiti de praful interstelar, într-o perioada în care aici existau deja conditiile principale pentru aparitia vietii. Oamenii de stiinta mexicani care lucreaza în acest domeniu au confirmat concluziile colegilor lor italieni. Ei spun ca aminoacizii nu sunt distrusi în spatiul interstelar si ca unii dintre acesti compusi extraterestri puteau sa ajunga pe Pamânt.

 Se pare ca, în cautarea vietii extraterestre, în afara de organizarea de misiuni spatiale extrem de costisitoare si periculoase, omenirea ar trebui sa se aplece si asupra planetei sale de bastina. Chiar daca deocamdata nu am gasi aici prezenta vietii extraterestre, ea putea exista pe Pamânt cu mult timp în urma si sa dispara dintr-un motiv necunoscut. Urme inexplicabile din interiorul straturilor geologice ar putea permite oamenilor de stiinta sa depisteze forme de viata extraterestre. În cazul în care astfel de microorganisme au avut un metabolism diferit, acestea puteau influenta chimia rocilor sau puteau crea depozite de minerale într-un mod diferit de cel caracteristic organismelor vii cunoscute.

 Aceasta ipoteza face imperativa explorarea atenta a Pamântului, în primul rând a zonelor îndepartate si a celor cu conditii nefavorabile, în cautare de noi forme de viata exotice. Este cunoscut faptul ca în fiecare ora dispar 17 specii de animale, inclusiv unele necunoscute anterior. Daca teoria microorganismelor extraterestre va fi dovedita, va deveni evident ca planeta noastra si spatiul cosmic au fost întotdeauna legate între ele. Desi agentia RIA Novosti precizeaza ca opiniile din acest articol apartin autorului si nu reprezinta în mod necesar punctul de vedere al agentiei, câteva sondaje publicate de aceeasi agentie în 2012 si 2013 ilustreaza interesul mediei din Rusia pentru subiectul contactelor extraterestre.

 Conform unuia dintre sondaje, aproape 40 la suta dintre rusi cred în fenomene supranaturale; aceasta cifra este mai mare în rândul femeilor si a celor care s-au declarat religiosi.  22 la suta dintre rusi cred în semne si în horoscoape, dar numai 6 la suta cred în extraterestrii si doar 2 la suta în zombi. Dintre atei, doar 7 la suta au încredere în horoscoape. Crestinii ortodocsi rusi alcatuiesc cea mai mare parte a celor care cred în semne (26 la suta), comparativ cu 13 la suta în rândul adeptilor altor religii si 7 la suta în cazul ateilor. Dar 57 la suta dintre cei chestionati au spus ca nu cred în niciunul dintre fenomenele mentionate.

 Un alt sondaj a fost realizat pentru RIA Novosti în cinstea Zilei Cosmonauticii, comemorând primul zbor în spatiu, al lui Iuri Gagarin, în 12 aprilie 1961. Conform sondajului, aproape unul din patru rusi (23 la suta) se asteapta ca rasa umana sa fie contactata de reprezentanti ai unei civilizatii extraterestre în urmatorii 50 de ani. Totusi, majoritatea rusilor (53 la suta) au spus ca nu cred în extraterestri. Fundatia pentru Opinia Publica, cea care a realizat sondajul, a adaugat ca „Cei care cred ca un contact cu extraterestri ar fi benefic pentru omenire au fost de doua ori mai multi decât cei care cred contrariul”. Sondajul, care a chestionat 1.500 de respondenti, a avut o marja de eroare de cel mult 5 la suta.

 Tot RIA Novosti anunta, pe 2 octombrie 2013, ca Serghei Berejnoi, consilier al comandantului Centrului de control spatial Titov, a declarat la Krasnoznamensk (regiunea Moscova) ca Rusia nu ar fi în stare sa reactioneze daca Pamântul ar deveni tinta unei invazii extraterestre. Autoritatile ruse de aparare aerospatiala nu au fost însarcinate sa se pregateasca pentru eventualitatea unui atac venit din spatiul cosmic. „Sunt destule probleme pe Pamânt si în spatiul din apropierea Pamântului”, a declarat Berejnoi, ca raspuns la întrebarea unui reporter.


Contacte benefice

 Tarile cu capacitati spatiale sunt, în orice caz, limitate în a construi facilitati militare dincolo de limitele planetei, a continuat el. În conformitate cu termenii Tratatului din 1976 privind spatiul cosmic, la care Rusia este semnatara, se stipuleaza ca statele nu pot plasa pe orbita arme de distrugere în masa, desi armele conventionale sunt permise. Centrul de control spatial Titov, care este condus de catre Fortele de Aparare Aerospatiala din Rusia, este principala facilitate de control a satelitilor militari si comerciali ai tarii. Centrul opereaza în prezent aproximativ 80 la suta din navele spatiale orbitale rusesti.

 O alta declaratie interesanta pe problematica extraterestra îi apartine lui Vsevolod Chaplin, un înalt cleric, foarte influent, în Biserica Ortodoxa a Rusiei, presedintele Departamentului Sinodal al Patriarhiei de la Moscova pentru cooperarea dintre Biserica si Societate. În aprilie 2013, în cadrul unui interviu pentru agentia RIA Novosti, el a fost întrebat care este atitudinea bisericii ortodoxe ruse fata de ufologie. Raspunsul sau a fost ca îngerii si demonii exista într-adevar, dar oamenii care i-au întâlnit i-au confundat adesea cu „asa-numitii extraterestrii”. Îngerii si demonii „sunt creaturi reale cu care oamenii vin uneori în contact atunci când acestia li se dezvaluie”. Venind vorba în interviu despre meteoritul care a cazut de pe teritoriul Rusiei în februarie 2013, Chaplin a spus ca oamenii ar trebui sa-si aminteasca în permanenta ca viata este fragila, „chiar si fara niciun meteorit. (...) Noi ar trebui sa fim întotdeauna gata sa stam în fata judecatii lui Dumnezeu”.

 Prelatul a spus ca ar mai trebui sa luam aminte la faptul ca exista oameni de stiinta care sugereaza ca Soarele si întregul Univers se rotesc în jurul Pamântului „nu într-un sens fizic, ci într-un sens logic”... Conform lui Chaplin, aceasta viziune semnifica faptul ca lumea este astfel creata încât viata inteligenta sa populeze un spatiu care este proportional mic în comparatie cu dimensiunile universului.

DAN D. FARCAS



Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply